Vivomixx jest suplementem diety, który zawiera starannie przebadany kompleks liofilizowanych, żywych 8 szczepów bakterii probiotycznych w liczbie 450 miliardów w dawce. Jest to najwyższa populacja bakterii probiotycznych w suplemencie, zawsze w tych samych sprawdzonych klinicznie proporcjach i wyhodowanych według tej samej chronionej patentem technologii. Formuła probiotyczna zawarta w suplemencie Vivomixx ma długą historię stosowania i bezpieczeństwa. Jest bezpieczna do stosowania także u dzieci. Jej twórcą jest włoski lekarz gastrolog i immunolog – prof. Claudio De Simone, który jest uznanym na świecie pionierem na polu badań związanych z jelitową florą bakteryjną. Formuła De Simone stała się przedmiotem ponad 60 badań klinicznych i kilkuset publikacji.
Vivomixx spełnia najważniejsze cechy dobrego, skutecznego probiotyku
Według definicji FAO/WHO probiotyki to żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza. Mogą poprawiać stan zdrowia lub ograniczać ryzyko zachorowania.
Probiotyk musi zawierać trzy człony w charakterystyce:
- rodzaj np. Lactobacillus,
- gatunek bakterii – infantis
- konkretny szczep probiotyczny: DSM24737.
Tak więc na opakowaniu preparatu powinna być dwuczłonowa łacińska nazwa określająca rodzaj i gatunek bakterii oraz charakterystyka szczepu złożona z liter lub z liter i cyfr. Warunkiem koniecznym dla probiotyku jest określenie szczepu i ilości bakterii probiotycznych zawartych w jednej dawce.
Ze względu na długą historię badań, stosowania i bezpieczeństwa, Formuła De Simone jest rekomendowana m.in. przez Polskie, Niemieckie, Brytyjskie i Amerykańskie Towarzystwa Gastroenterologiczne, Światową Organizację Gastroenterologii, Europejską Organizację ds. Choroby Crohn’a i Zapalenia Jelita Grubego i Amerykańską Akademię Pediatrii.
Jakie szczepy bakterii zawiera Formuła De Simone?
Kompleks żywych szczepów bakterii w Formule De Simone zawiera bakterie z rodzajów charakteryzujących się zdolnością do przeprowadzania procesu fermentacji mlekowej, zaliczanych do tzw. bezpiecznych drobnoustrojów (GRAS – generally recognized as safe). Bakterie fermentacji mlekowej mają właściwości usprawniające trawienie i wzmacniające odporność.
Bez nich nasz układ pokarmowy nie były w stanie prawidłowo funkcjonować. Te starannie wyselekcjonowane szczepy bakterii probiotycznych są namnażane na odpowiednim podłożu hodowlanym i mieszane w takich proporcjach, aby zapewnić ich optymalne działanie i synergię. A więc razem przynoszą więcej korzyści niż przyjmowane osobno. Vivomixx to produkt pozbawiony składników modyfikowanych genetycznie, wolny od glutenu, nie zawiera laktozy.
Posiada certyfikat GRAS (Certyfikat bezpieczeństwa – USA) i QPS (Certyfikat bezpieczeństwa – EU).
Unikalna Formuła De Simone, z bardzo wysoką koncentracją populacji bakterii probiotycznych, zawiera następujące szczepy:
- Streptococcus thermophilus DSM24731®,
- Bifidobacterium longum DSM24736®,
- Bifidobacterium breve DSM24732®,
- Bifidobacterium infantis DSM24737®,
- Lactobacillus acidophilus DSM24735®,
- Lactobacillus plantarum DSM24730®,
- Lactobacillus paracasei DSM24733®,
- Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus DSM24734®
Jak i kiedy stosować Vivomixx?
Uzupełnianie diety suplementami zawierającymi szczepy żywych kultur bakterii bywa koniecznością, kiedy dochodzi do naruszenia równowagi flory jelitowej. Suplementacja probiotykami ma na celu odbudowywanie naturalnej flory bakteryjnej, która może ulec osłabieniu pod wpływem różnych procesów chorobowych w organizmie, a w szczególności podczas antybiotykoterapii i po niej.
Vivomixx w saszetkach
Wśród wielu preparatów dostępnych na rynku na uwagę zasługuje Vivomixx, który w sposób kompleksowy uzupełnia i odbudowuje naturalną florę jelitową. Najbardziej popularną formą stosowania tego suplementu jest saszetka z proszkiem do sporządzenia zawiesiny doustnej. Preparat stosuje się od 1 do 2 saszetek dziennie.Zawartość 1 saszetki (450 miliardów CFU) trzeba rozpuścić w chłodnej wodzie, mleku, jogurcie lub klarownego soku , a następnie bezpośrednio spożyć.
Tu powstaje pytanie, czy na czczo, z posiłkiem, czy po posiłku? Ze względu na silnie kwaśne środowisko w żołądku, probiotyków nie powinno się spożywać na czczo.Z kolei spożyte z posiłkiem o wysokiej zawartości błonnika mogą być wydalone, zanim zdołają się zasiedlić w jelicie grubym. Jeżeli przyjmowana jest tylko jedna dawka dziennie, najlepiej jest ją przyjąć przed snem, czyli po kolacji, ale nie zupełnie na czczo. Jeżeli dwie dawki dziennie, wtedy jedną po śniadaniu a drugą przed snem.
W przypadku stosowania antybiotyku nie należy łączyć preparatu probiotycznego z antybiotykiem, tylko stosować rozdzielnie z zachowaniem przynajmniej 2 godzinnej przerwy. Po skończonej terapii antybiotykowej nie należy kończyć suplementacji probiotycznej, ale kontynuować ją jeszcze przez 2 tygodnie lub dłużej.
Zobacz także: Probiotyki przy stałych lekach
Vivomixx w kapsułkach
Dostępna jest też postać Formuły w kapsułkach, jeżeli nie chcemy wypijać zawiesiny w płynie. Kapsułki zawierają 112 mld CFU, można stosować 1-4 kapsułki dziennie.
Vivomixx w kroplach
Preparat Vivomixx można także przyjmować w postaci kropli doustnych. W 10 kroplach zawartych jest 5 miliardów CFU. Wskazana dzienna suplementacja 2 x 10 kropli. Przeznaczone są do suplementacji diety noworodków, niemowląt i małych dzieci, w okresie niedostatecznej kolonizacji bakteryjnej przewodu pokarmowego.
Dlaczego probiotyk należy przechowywać w lodówce?
Bakterie kwasu mlekowego są wrażliwe na ciepło. Można przechowywać je w temperaturze poniżej 25 st. C, bez negatywnego wpływu na zawartość, ale maksymalnie przez siedem dni. Jeżeli jest dostęp do lodówki, wtedy korzystniej jest go przechowywać w lodówce (2-8°C).
Zobacz także: Probiotyk Saccharomyces boulardii – właściwości i zastosowanie
Źródła
- Szajewska. Praktyczne zastosowanie probiotyków. Gastroenterologia Kliniczna 2014, tom 6, nr 1, 16–23
- https://www.probiotixx.info/en/about
- https://www.vivomixx.eu/pl/formula-de-simone-pl

Kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii z Pododdziałem Leczenia Nieswoistych Zapalnych Chorób Jelit CSK MSWiA, Dyrektor Instytutu Pielęgniarstwa i Położnictwa UJK w Kielcach, Prezes Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Prezes Polskiego Klubu Trzustkowego, członek zarządu Międzynarodowego Klubu Trzustkowego, wieloletni Konsultant Krajowy w dziedzinie gastroenterologii.
Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Główny nurt zainteresowań profesor Rydzewskiej to choroby trzustki oraz nieswoiste zapalne choroby jelit. Utworzyła pierwszy w Polsce pododdział leczenia chorób zapalnych jelit, łączący opiekę szpitalną z ambulatoryjną, stanowiący próbę stworzenia kompleksowej opieki w tej grupie pacjentów. Jest autorką i współautorką kilkuset publikacji w tych dziedzinach w piśmiennictwie krajowym i zagranicznym. Redaktor naczelna Przeglądu Gastroenterologicznego.
Za swoje działania została wyróżniona honorowym członkostwem organizacji pacjentów J-elita. Wielokrotnie nagradzana za działalność zawodową i naukową nagrodami władz uczelni oraz Ministerstwa Zdrowia, otrzymała także Srebrny i Złoty Krzyż Zasługi z rąk Prezydenta RP. Zdobyła tytuł Kobiety Medycyny roku 2014.