Dobry probiotyk – czym się kierować przy jego wyborze?




Właściwie dobrany, dobry probiotyk wzmacnia układ immunologiczny i wspomaga proces leczenia.  By jednak probiotyk nazwać czynnikiem biolecznicznym, a więc faktycznie działającym lekarstwem opartym o żywe kultury drobnoustrojów, trzeba zaawansowanej wiedzy. Tę posiadają lekarze – specjaliści i od ich opinii najlepiej rozpocząć kurację probiotykową.

Czym jest dobry probiotyk?

Probiotyk to podawany doustnie preparat zawierający żywe, zdolne do reprodukcji mikrorganizmy, które mają wspomóc florę bakteryjną osoby przyjmującej. Najczęściej stosowane są bakterie fermentacji mlekowej, ale mogą to być także inne kultury bakterii lub grzybów (drożdży). Jak łatwo zauważyć, podobne drobnoustroje mogą znajdować się w zsiadłym mleku lub piwie. Nie będą to jednak probiotyki w znaczeniu medycznym.

Dlatego za dobry probiotyk można uznać jedynie taki, którego pozytywny wpływ na leczenie konkretnej choroby został naukowo dowiedziony. Potwierdza to  prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska – specjalista od chorób układu pokarmowego.

 

W jaki sposób działają probiotyki?

Po przyjęciu doustnie, w formie pastylki lub żywności probiotycznej kultura drobnoustrojów jest transportowana przez układ pokarmowy do jelita. Dobry probiotyk musi więc wykazywać się dużą przeżywalnością w kwaśnym środowisku żołądka.

Po osadzeniu na ściance jelita, probiotyk uzupełnia florę bakteryjną osoby przyjmującej. W wyniku inicjowanych przezeń reakcji chemicznych środowisko jelita staje się niekorzystne dla szkodliwych drobnoustrojów, takich jak np. bakterie coli. Działanie probiotyków jest najbardziej widoczne i pożądane w sytuacjach, gdy flora układu pokarmowego została zubożona przez antybiotyk, zatrucie lub zaburzenie układu immunologicznego.

Czytaj więcej: Rola probiotyków w antybiotykoterapii

Dobry probiotyk – jak go wybrać?

Za dobry probiotyk można uznać aktualnie jedynie niewielką część probiotyków dostępnych na rynku. Wynika to z braku konieczności przeprowadzenia badań klinicznych przed wprowadzeniem probiotyku na rynek, a także bardzo ograniczonych obowiązków informacyjnych po stronie producentów. Wbrew zastosowaniu, probiotyki traktowane są jako produkt żywnościowy, nie zaś lekarstwo.

Z tego powodu godne zaufania są przede wszystkim probiotyki, których producent dołożył starań, by dokładnie je przebadać i potrafi to udowodnić powołując się na badania naukowe.

Dobry probiotyk, inaczej czynnik bioleczniczy, powinien być traktowany podobnie do lekarstwa. Oznacza to, że wybrać i zażywać go należy pod nadzorem wykwalifikowanego lekarza, najlepiej gastrologa lub przynajmniej lekarza rodzinnego. Wyselekcjonowane pod kątem konkretnego pacjenta i jego stanu zdrowia probiotyki mogą spełniać różne funkcje np. łagodzić nietolerancję laktozy lub objawy zakażenia złośliwą bakterią helicobacter pylori, zmniejszać ryzyko raka jelita oraz zapobiegać tzw. biegunce poantybiotykowej. Wszystko zależy od szczepu drobnoustrojów.

O tym, na co zwracać uwagę wybierając probiotyk mówi prof. dr n. med. Hanna Szajewska.

Istotna szczepozależność

Bakterie i drożdże są bardzo prostymi organizmami, które łatwo mutują, także pod wpływem działalności człowieka. Potencjalnie może istnieć bardzo wiele zbliżonych do siebie szczepów, których podstawowe działanie na organizm człowieka będzie takie samo. Różnice między szczepami mogą jednak różnić się pod względem skutków ubocznych. Dobry probiotyk powinien być przebadany pod tym kątem, a znajdujący się w nim szczep – zidentyfikowany i opisany.

Większość probiotyków opartych jest o nieszkodliwe bakterie fermentacji mlekowej. Konkretne szczepy mogą jednak powodować skutki uboczne. Zwłaszcza osoby z uszkodzoną śluzówką lub dużymi zaburzeniami odporności powinny podchodzić do probiotyków bardzo ostrożnie.

Probiotyk jako element kuracji, a nie diety

Warto pomyśleć o probiotykach w kategoriach leków wzmacniających, nie zaś suplementów diety. Przyjmowanie żywych bakterii i drożdży służy poprawie stanu zdrowia, zwłaszcza odporności na zakażenia. Dlatego dobry probiotyk powinien zostać wybrany przez lekarza spośród przebadanych, skutecznych preparatów. Wtedy faktycznie będzie skuteczny, a jego skutki uboczne minimalne i możliwe do przewidzenia.